Od „Novina serbskih“ do „Službenog glasnika Republike Srbije“

Prvi broj „Novina serbskih“ („Novine serbske iz carstvujuščega grada Viene“, kako je glasio pun naziv), koje su uređivali studenti medicine Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić, izašao je u Beču 1/13. avgusta 1813. godine. Vest na četvrtoj strani tog broja o borbama Srba i Turaka prvo je obaveštenje o modernoj državi Srbiji u jednim srpskim novinama. List je prestao da izlazi 1822. godine, kada su austrijske vlasti ukinule dozvolu za objavljivanje jer je Davidović prešao u Srbiju.

novine-serbske-iz-avgusta-1813

Prvi broj „Novina srbskih“ objavljen je u Kragujevcu 5/17. januara 1834. godine, čemu je 1832. godine prethodilo štampanje probnog broja. „Novine srbske“, koje je uz saglasnost kneza Miloša štampala Knjažeska srbska knjigopečatnja, ujedno su prve novine u Srbiji. List je, isprva, u tiražu od 300 primeraka, izlazio jednom sedmično pod uredništvom Davidovića, jednog od najobrazovanijih Srba tog vremena. Pretplata je iznosila dva talira godišnje, a tokom 1834. godine izašla su 52 broja. „Novine srbske“, koje po načinu uređivanja i tehničkom izgledu nisu zaostajale za najboljim evropskim listovima tog vremena, objavljivale su ukaze kneza i vlade, vesti iz zemlje i sveta, književne vesti „i voobšte sve predmete koji bi k polzi i upotrebljeniju, zabavi i uveseljeniju roda Srbskog služiti mogli“.

novine-srbske
„Novine srbske“ su od 1835. godine izlazile u Beogradu, 1843. su promenile naziv u „Srbske novine“, a 1870. godine postale su „Srpske novine“. Kada je u Prvom svetskom ratu srpska vlada 1914. godine privremeno prešla u Niš, i sedište „Srpskih novina“ premešteno je u taj grad, gde je list izlazio od 26. jula/8. avgusta 1914. godine do 14/27. oktobra 1915. godine. Posle albanske golgote i prelaska Vlade Kraljevine Srbije na Krf, „Srpske novine – Službeni dnevnik Kraljevine Srbije“ izlazile su na tom grčkom ostrvu od 7/20. aprila 1916. godine do 13/26. novembra 1918. godine, gde su imale i književni dodatak „Zabavnik“, baveći se srpskim jezikom i u izbeglištvu i održavajući književni život Srbije u vreme njenog najvećeg stradanja. Poslednji broj pod tim nazivom štampan je u Beogradu 10/23. januara 1919. godine.
Prvi broj „Službenih novina Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca“ objavljen je 12/25. januara 1919. godine u Beogradu. „Službene novine Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca/Službene novine Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca“ imale su, poput „Srpskih novina“, službeni i neslužbeni deo u kome su objavljivane vesti iz zemlje i sveta. Od aprila 1919. godine neslužbeni deo svodi se na saopštenja.
Promenom naziva države u Kraljevina Jugoslavija 1929. godine, službeno glasilo preimenovano je u „Službene novine Kraljevine Jugoslavije“. Tokom Drugog svetskog rata one prate Vladu Kraljevine Jugoslavije i izlaze u Londonu kao „Službene novine Kraljevine Jugoslavije – Ratno izdanje“ od 19. avgusta 1941. do 3. marta 1945. godine (ukupno 22 broja).
Pobedom komunističke Narodnooslobodilačke vojske u jesen 1944. godine, Srbija je oslobođena od okupatora i 24. februara 1945. godine počeo je da izlazi „Službeni glasnik Srbije“ s parolom na naslovnoj strani „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.
U avgustu 2004. godine država Srbija obnovila je heraldičke tradicije i državne simbole Kneževine i Kraljevine Srbije, pa je srpski grb vraćen na naslovnu stranu službenog glasila srpske države, odnosno od broja 94. „Službenog glasnika Republike Srbije“, objavljenog 19. avgusta 2004. godine. Službeni glasnik od 13. avgusta 2008. godine, na osnovu toga što je kao službeno glasilo države nastavljač tradicije začete „Novinama serbskim“, obeležava taj datum kao svoj dan.

Izvor:
Službeni glasnik RS

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Follow Serijske publikacije on WordPress.com

Unesite svoju adresu e-pošte da biste pratili na ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

Statistike bloga

  • 11.760 pregleda
%d bloggers like this: