Izašao prvi broj časopisa „Kinoteka“

Jugoslovenska kinoteka pokrenula je filmski mesečnik “Kinoteka” koji sadrži najavu događaja u svim njenim bioskopskim salama i još mnogo toga.

Časopis “Kinoteka” sadržinski i vizuelno predstavlja evolutivni napredak u odnosu na dosadašnje izdanje mesečnog programa, prenosi portal SEEcult.

Za naslovnu stranu prvog broja odabran je portret Svetislava Ivana Petrovića, “zaboravljenog filmskog princa” iz međuratnog perioda kome je povećena 2017. godina u Kinoteci, a već 13. januara, na dan njegovog rođenja, kreće i retrospektiva filmova u kojima je igrao.

Uređivački kolegijum časopisa čine direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović i upravnik Arhiva Aleksandar Saša Erdeljanović a dizajn potpisuje Vuk Popadić.

 

Na dve početne strane časopisa nalazi se velika crno-bela fotografija Bekima Fehmiua i Olivere Katarine koja podseća da se 2017. navršava 50 godina od premijere “Skupljača perja”  Aleksandra Saše Petrovića. Nasleđu je posvećena i rubrika “Kritika iz prošlosti” u kojoj je štampan tekst Milutina Čolića o filmu “Ritam zločina”  Zorana Tadića, objavljen 1981. u “Politici”.

S druge strane, “Kinoteka” se bavi i aktuelnim trenutkom sedme umetnosti nudeći čitaocima ekskluzivni intervju koji je sa francuskim rediteljem Fransoa Ozonom vodila Sandra Perović.

Prateći programe u salama Kinoteke, tu su i tekstovi o Robertu Altmanu,  Piteru Džeksonu, komičarima Stenu Lorelu i Oliveru Hardiju (Stanlio i Olio), intervju sa Goranom Markovićem, povodom izbora filmova drugih autora koje predstavlja…

Raznovrsnosti sadržaja doprinose i teorijski tekstovi – o tretiranju Kube Fidela Kastra u kubanskoj i drugim kinematografijama autora Dimitrija Vojnova, o međusobnim uticajima panka i filma iz pera Dejana D. Markovića, dok o Džonu Kasavetesu i džezu iz ličnog ugla piše Slobodan Aranđelović.

Časopis “Kinoteka” štampan je u tiražu od 2.000 primeraka, a cena je 200 dinara.

Izvor:

Blic

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Follow Serijske publikacije on WordPress.com

Unesite svoju adresu e-pošte da biste pratili na ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

Statistike bloga

  • 11.100 pregleda
%d bloggers like this: